2025-09-11
A szegény parasztok egykori kedvenc levese, amit már a világ legjobb séfjei is felfedeztek
A hagyományokhoz való visszanyúlás a modern gasztronómia szerves része, és nincs ez másként Olaszországban sem. Kiváló példa erre az aquacotta nevű leves, amelyet kezdetben szinte kizárólag a parasztok fogyasztottak, mára azonban több Michelin-csillagos étterem is újragondolva adott neki új életet.
A dödöllétől kezdve a slambucon át, a modern magyar kulináris világban is hódítanak azok az ételek, amelyek korábban szinte teljesen feledésbe merültek. A trend persze nem magyar sajátosság: Olaszországban a déli cucina povera (szegények konyhája) klasszikus fogásai mellett az északi régiók paraszti konyhája is reneszánszát éli.
A Toszkánából eredő aquacotta szó szerint annyit jelent, mint „főtt víz”, az elnevezés pedig találó, hiszen a leves egyrészt a lehető legolcsóbb alapanyagokból, gyakran maradékokból készült, másrészt éppen ezért a középkori Olaszország alacsonyabb társadalmi rétegei fogyasztották. A recept alapját a zöldségek (például: hagyma, zeller, paradicsom), a tojás és a kenyér keveréke adta, ami meleg étellé formálódva a hideg téli napokon felfűtötte a fáradt falusiakat.
Azonban az acquacotta nemcsak a régi idők paraszti konyhájának öröksége: ma már különböző változatokban és a modern konyhatechnológia alkalmazásával a legnevesebb séfek is újragondolták a hagyományos fogást. Köztük van például Valeria Piccini toszkán séf, a két Michelin-csillagos Da Caino étterem vezetője és Alessandro Bocci, az maremmai All’Acquacotta étterem vezető séfje is.
Piccini ráadásul egy receptet is megosztott a Reporter Gourmet magazinnal, amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk. Mutatjuk, hogyan!
-
4 közepes hagyma
-
1 egész zeller (levelekkel és szárakkal)
-
1 kg hámozott paradicsom
-
4 bazsalikomlevél
-
50 ml extraszűz olívaolaj
-
4 közepes tojás
-
50 g reszelt Parmigiano sajt
-
2 g só
-
2 g bors
-
1 g chili
-
4 szelet toszkán kenyér (vagy baguette)
-
A hagymákat és a zellert tisztítsuk meg, vágjuk apróra, majd helyezzük őket egy nagyobb tálba.
-
Tegyük bele a zöldségeket egy lábasba, önstünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd gyújtsunk alá. Eztuán öntsük hozzá az olajat, rakjuk bele a bazsalikomot, majd szórjuk rá a sót, a borsot és a chilit.
-
Alacsony lángon főzzük addig, amíg a víz elpárolog, ezután pedig rakjuk bele a paradicsomot és nagyjából két merőkanálnyi vizet is. Főzzük az egészet további 20 percig.
-
Ha szükséges, ízesítsük még sóval, majd egyenként üssük bele a tojásokat. Fontos, hogy először egy tányérba törjük őket, hogy véletlenül se legyenek tojáshéjdarabok a levesben, csak ezután öntsük óvatosan a leves közepébe. Fedjük le a lábast, hogy a tojásokat megbuggyanjanak – ehhez nagyjából 3 percre lesz szükségünk
-
Utolsó lépésként egy szűrőkanállal vegyük ki a tojásokat és rakjuk félre őket.
-
Tálaláshoz helyezzünk egy szelet kenyeret a tál aljára, reszeljük rá a sajtot, majd kanalazzunk rá a levesből, végezetül pedig helyezzünk egy tojást a tányér tetejére és erre is öntsünk egy kevést a levesből, hogy átmelegítse.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


