Ez a bundás kenyér teljesen új szintre emeli a karácsonyi reggelit
Fotó: Anna Shepulova, Shutterstock

2025-12-14

Ez a bundás kenyér teljesen új szintre emeli a karácsonyi reggelit

A karácsonyi menüsor kitalálása és elkészítése sokszor fáradtságos munka, emiatt a reggelikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha viszont azt szeretnénk, hogy az ünnepi hangulat az ébredést követően is kitartson, érdemes crème brûlée-vel kombinálni a bundás kenyeret. A recept maga gyors és egyszerű, így nem igényel különösebb erőfeszítést.

A crème brûlée-t ma Franciaország egyik legismertebb desszertjeként tartjuk számon, így meglepő lehet hallani, hogy az eredettörténete valójában vitatott. Az angolok szerint burnt cream néven már a 17. században elkészítették, míg a spanyolok azzal érvelnek, hogy náluk évszázadok óta jelen van a recept creme catalana néven. Mindenesetre annyi biztos, hogy a legelső írott recept egy François Massialot nevű francia séfhez köthető. Ő 1691-ben adta ki Le Cuisinier Royal et Bourgeois című szakácskönyvét, amelyben már részletesen ismertette a crème brûlée elkészítését.

 

Mi most az eredeti recept helyett egy olyan változatot mutatunk, amely a crème brûlée-t a hazai konyha egyik legkedveltebb reggelijével, a bundás kenyérrel párosítja.
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
  • 110 g vaj
  • 180 g barna cukor
  • 2 ek méz
  • 6 nagyobb szelet fehér kenyér
  • 5 tojás
  • 360 ml tejszín
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk narancslikőr (opcionális)
  • 1 csipet só
Így készítsük el:
Image
Fotó: Mykhailo Repuzhynskyi, Shutterstock
  1. Vegyünk elő egy kisebb lábast, és közepes lángon olvasszuk össze benne a vajat, a barna cukrot és a mézet. A lényeg, hogy sima, karamellszerű állaga legyen. 
  2. Öntsük az egészet egy közepes méretű tepsibe (kb. 33x23 cm) és oszlassuk el az alján egyenletesen.
  3. Vágjunk le 6 darab, kb. 2,5 cm vastagságú szeletet a kenyér középső részéből, és távolítsuk el a héját. Helyezzük a szeleteket egy rétegben a karamellre, lazán egymáshoz igazítva őket.
  4. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat, a tejszínt, a vaníliát, a narancslikőrt és a sót. Ezután öntsük a keveréket egyenletesen a kenyérre, ügyelve arra, hogy minden szelet alaposan átázzon.
  5. Fedjük le az egészet fóliával, majd tegyük hűtőbe legalább 8, de akár 24 órára is. Ettől lesz végül igazán krémes és omlós állagú.
  6. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, vegyük ki a tepsit a hűtőből, hagyjuk 20 percig szobahőmérsékleten állni, majd süssük 35–40 percig, amíg a kenyérszeletek teteje aranyszínű nem lesz.
  7. Frissen, forrón érdemes tálalni – a tepsi alján lévő karamellás vajtól az élmény olyan lesz, mintha crème brûlée került volna a bundás kenyér alá.

(Forrás: hamuesgyemant.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!