2025-12-14
Ez a bundás kenyér teljesen új szintre emeli a karácsonyi reggelit
A karácsonyi menüsor kitalálása és elkészítése sokszor fáradtságos munka, emiatt a reggelikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha viszont azt szeretnénk, hogy az ünnepi hangulat az ébredést követően is kitartson, érdemes crème brûlée-vel kombinálni a bundás kenyeret. A recept maga gyors és egyszerű, így nem igényel különösebb erőfeszítést.
A crème brûlée-t ma Franciaország egyik legismertebb desszertjeként tartjuk számon, így meglepő lehet hallani, hogy az eredettörténete valójában vitatott. Az angolok szerint burnt cream néven már a 17. században elkészítették, míg a spanyolok azzal érvelnek, hogy náluk évszázadok óta jelen van a recept creme catalana néven. Mindenesetre annyi biztos, hogy a legelső írott recept egy François Massialot nevű francia séfhez köthető. Ő 1691-ben adta ki Le Cuisinier Royal et Bourgeois című szakácskönyvét, amelyben már részletesen ismertette a crème brûlée elkészítését.
- 110 g vaj
- 180 g barna cukor
- 2 ek méz
- 6 nagyobb szelet fehér kenyér
- 5 tojás
- 360 ml tejszín
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk narancslikőr (opcionális)
- 1 csipet só

- Vegyünk elő egy kisebb lábast, és közepes lángon olvasszuk össze benne a vajat, a barna cukrot és a mézet. A lényeg, hogy sima, karamellszerű állaga legyen.
- Öntsük az egészet egy közepes méretű tepsibe (kb. 33x23 cm) és oszlassuk el az alján egyenletesen.
- Vágjunk le 6 darab, kb. 2,5 cm vastagságú szeletet a kenyér középső részéből, és távolítsuk el a héját. Helyezzük a szeleteket egy rétegben a karamellre, lazán egymáshoz igazítva őket.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat, a tejszínt, a vaníliát, a narancslikőrt és a sót. Ezután öntsük a keveréket egyenletesen a kenyérre, ügyelve arra, hogy minden szelet alaposan átázzon.
- Fedjük le az egészet fóliával, majd tegyük hűtőbe legalább 8, de akár 24 órára is. Ettől lesz végül igazán krémes és omlós állagú.
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, vegyük ki a tepsit a hűtőből, hagyjuk 20 percig szobahőmérsékleten állni, majd süssük 35–40 percig, amíg a kenyérszeletek teteje aranyszínű nem lesz.
- Frissen, forrón érdemes tálalni – a tepsi alján lévő karamellás vajtól az élmény olyan lesz, mintha crème brûlée került volna a bundás kenyér alá.
(Forrás: hamuesgyemant.hu)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


