2025-06-14
Így készül a hamisítatlanul görög tzatziki
Görögországban valószínűleg keresve sem találnánk olyan éttermet, aminek az étlapjáról hiányzik a tzatziki. A világszerte népszerű mártásnak ma már számos változata létezik, de természetesen az eredeti görög ízélménynek egyik sem érhet a nyomába.
A tzatziki a görög konyha egyik legismertebb klasszikusa, ám azt kevesen tudják, hogy a szó maga csak a 20. században bukkant fel a nyelvben. A feltételezések szerint ez a török cacık szóból ered, ami maga is perzsa eredetű lehet: az ókori perzsa konyhában ugyanis létezett egy hasonló, joghurtból, uborkából és gyógynövényekből készült mártás, a mast-o-khiar. Mindenesetre a mai országok kialakulását követően, a 20. századtól már egyértelműen görög fogásként tartjuk számon a finomságot – mutatunk is egy egyszerű, de annál hagyományosabb receptet Eli K. Giannopoulostól, a My Greek Dish görög receptoldal egyik szerzőjétől.
- 1 uborka
- 2-3 fej fokhagyma
- 60 ml extraszűz olívaolaj
- 500 g szűrt görög joghurt
- 1-2 ek vörösborecet
- egy csipet só és bors

- Első lépésként távolítsuk el az uborka héját és magjait, majd reszeljük bele az egészet egy nagyobb tálba. Sózzuk, borsozzuk és tegyük félre nagyjából 10 percre.
- Ezután csomagoljuk az uborkát konyhai papírtörlőbe, majd facsarjuk ki, hogy a fölösleges víz távozzon belőle.
- Egy tálban keverjük össze a reszelt uborkát, az apróra vágott fokhagymát, joghurtot, a vörösborecetet és egy-egy csipet sót és borsot. A fokhagyma aprításához mixert is használhatunk, hogy jobban elkeveredjen íze a többi hozzávalóval: ilyen esetben az olívaolajjal együtt tegyük a mixerbe, majd egy kanállal adagoljuk hozzá a többi alapanyagot.
- Végezetül tegyük a hűtőbe a tzatzikit, amit minden esetben hidegen fogyasszunk.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!