Így készül a hamisítatlanul görög tzatziki
Tzatziki
Fotó: Marian Weyo, Shutterstock

2025-06-14

Így készül a hamisítatlanul görög tzatziki

Görögországban valószínűleg keresve sem találnánk olyan éttermet, aminek az étlapjáról hiányzik a tzatziki. A világszerte népszerű mártásnak ma már számos változata létezik, de természetesen az eredeti görög ízélménynek egyik sem érhet a nyomába.

A tzatziki a görög konyha egyik legismertebb klasszikusa, ám azt kevesen tudják, hogy a szó maga csak a 20. században bukkant fel a nyelvben. A feltételezések szerint ez a török cacık szóból ered, ami maga is perzsa eredetű lehet: az ókori perzsa konyhában ugyanis létezett egy hasonló, joghurtból, uborkából és gyógynövényekből készült mártás, a mast-o-khiar. Mindenesetre a mai országok kialakulását követően, a 20. századtól már egyértelműen görög fogásként tartjuk számon a finomságot – mutatunk is egy egyszerű, de annál hagyományosabb receptet Eli K. Giannopoulostól, a My Greek Dish görög receptoldal egyik szerzőjétől.

Hozzávalók:
  • 1 uborka
  • 2-3 fej fokhagyma
  • 60 ml extraszűz olívaolaj
  • 500 g szűrt görög joghurt
  • 1-2 ek vörösborecet
  • egy csipet só és bors
Így készítsük el:
Image
Tzatziki
Fotó: izikMD, Shutterstock
  1. Első lépésként távolítsuk el az uborka héját és magjait, majd reszeljük bele az egészet egy nagyobb tálba. Sózzuk, borsozzuk és tegyük félre nagyjából 10 percre.
  2. Ezután csomagoljuk az uborkát konyhai papírtörlőbe, majd facsarjuk ki, hogy a fölösleges víz távozzon belőle.
  3. Egy tálban keverjük össze a reszelt uborkát, az apróra vágott fokhagymát, joghurtot, a vörösborecetet és egy-egy csipet sót és borsot. A fokhagyma aprításához mixert is használhatunk, hogy jobban elkeveredjen íze a többi hozzávalóval: ilyen esetben az olívaolajjal együtt tegyük a mixerbe, majd egy kanállal adagoljuk hozzá a többi alapanyagot.
  4. Végezetül tegyük a hűtőbe a tzatzikit, amit minden esetben hidegen fogyasszunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!