Krémes és ellenálhatatlan: a tökéletes húsvéti répatorta Krémes és ellenálhatatlan: a tökéletes húsvéti répatorta
Fotó: Olena Rudo, Shutterstock

2025-04-15

Krémes és ellenálhatatlan: a tökéletes húsvéti répatorta

A répatorta világszerte, így Magyarországon is népszerű desszertje a húsvéti étkezéseknek, ezért ajánlunk is egy gyors és ínycsiklandó receptet, amivel garantáltan lenyűgözöl majd minden vendéget. 

A répatortának ugyan nincs akkora hagyománya Magyarországon, mint például a sonkának, a kaszinótojásnak vagy a kalácsnak, ám az angolszász szokások terjedésével a modern időkben itthon is egyre többször kerül a húsvéti asztalokra. Ha idén szívesen meglepnénk szeretteinket egy angolos finomsággal, akkor az alábbi receptben biztosan nem fogunk csalódni!

Az angoloknak a kalácsra is van egy változatuk: Húsvéti kalács angol módra: így készítsd el a Hot Cross Bunt!
Hozzávalók (10-12 szelethez):
Image
Fotó: Metamore Studio, Shutterstock

A tortához:

  • 260 g pekándió
  • 300 g barnacukor
  • 100 g cukor
  • 310 g liszt
  • 240 ml növényi olaj
  • 4 nagyobb tojás
  • 180 g (cukormentes) almaszósz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 nagyobb csipet őrölt szerecsendió
  • 1 nagyobb csipet őrölt szegfűszeg
  • 260 g reszelt sárgarépa (kb. 4 nagyobb répa)

A mázhoz:

  • 450 g (zsíros) krémsajt
  • 110 g sótlan vaj
  • 450 g porcukor
  • 1,5 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet só
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd egy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral. A felaprózott pekándiót oszlassuk el rajta, és körülbelül 7-8 perc alatt süssük meg.
  2. Ezután tekerjük fel a sütőt 180 Celsius-fokra, és zsírozzunk ki egy nagyobb tepsit, majd ezt is béleljük ki sütőpapírral, és a sütőpapírt is zsírozzuk ki. Ha kerek formát szeretnénk kapni, akkor használjunk két, nagyjából 22 centiméter átmérőjű tortaformát – ezeket a végén egymásra rakjuk majd, így nem kell teljesen feltölteni őket.
  3. Egy tálban keverjük alaposan össze a barnacukrot, a cukrot, az olajat, a tojásokat, az almaszószt és a vaníliakivonatot, egy másikban pedig a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Ezután öntsük hozzá az első tál tartalmát a másodikhoz, és dolgozzuk addig, amíg az egész össze nem áll. Ezután jöhet hozzá a reszelt répa és a kihűlt pekándió fele is.
  4. Negyedik lépésként öntsük bele a keveréket a tepsibe, majd nagyjából 35-40 percig tegyük be a sütőbe – teszteljük egy sütőtű segítségével az állagát: ha már nem ragad rá, akkor elkészült az alap.
  5. Mielőtt belekezdenénk a máz elkészítésébe, bizonyosodjunk meg arról, hogy a torta eléggé kihűlt – ha túl meleg, akkor nem fog összeállni rajta a máz.
  6. A máz elkészítéséhez egy nagyobb tálban verjük simára a krémsajtot és a vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliakivonatot és a sót is. A cél egy sűrűbb és krémes állag. Ha nem lenne elég sűrű, akkor adjunk hozzá még némi porcukrot, ha pedig túl sűrű lenne, akkor egy kis tejjel lazíthatunk rajta.
  7. Végezetül állítsuk össze a tortát tetszőlegesen kettő vagy három szintűvé. Ha tepsit használtunk, akkor úgy vágjuk fel a tortát, hogy a rétegek egyenlő nagyságúak legyenek, ha tortaformákat használtunk, akkor egy kicsit könnyebb a dolgunk. A rétegek tetejére kenjünk a mázból, de fontos, hogy a tetejére is jusson belőle. A tetején levő mázba tűzdeljük bele a maradék pekándiót, majd rakjuk legalább 15-20 percre a hűtőbe az egészet, mielőtt felszeletelnénk.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!