2025-04-15
Krémes és ellenálhatatlan: a tökéletes húsvéti répatorta
A répatorta világszerte, így Magyarországon is népszerű desszertje a húsvéti étkezéseknek, ezért ajánlunk is egy gyors és ínycsiklandó receptet, amivel garantáltan lenyűgözöl majd minden vendéget.
A répatortának ugyan nincs akkora hagyománya Magyarországon, mint például a sonkának, a kaszinótojásnak vagy a kalácsnak, ám az angolszász szokások terjedésével a modern időkben itthon is egyre többször kerül a húsvéti asztalokra. Ha idén szívesen meglepnénk szeretteinket egy angolos finomsággal, akkor az alábbi receptben biztosan nem fogunk csalódni!

A tortához:
- 260 g pekándió
- 300 g barnacukor
- 100 g cukor
- 310 g liszt
- 240 ml növényi olaj
- 4 nagyobb tojás
- 180 g (cukormentes) almaszósz
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 nagyobb csipet őrölt szerecsendió
- 1 nagyobb csipet őrölt szegfűszeg
- 260 g reszelt sárgarépa (kb. 4 nagyobb répa)
A mázhoz:
- 450 g (zsíros) krémsajt
- 110 g sótlan vaj
- 450 g porcukor
- 1,5 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd egy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral. A felaprózott pekándiót oszlassuk el rajta, és körülbelül 7-8 perc alatt süssük meg.
- Ezután tekerjük fel a sütőt 180 Celsius-fokra, és zsírozzunk ki egy nagyobb tepsit, majd ezt is béleljük ki sütőpapírral, és a sütőpapírt is zsírozzuk ki. Ha kerek formát szeretnénk kapni, akkor használjunk két, nagyjából 22 centiméter átmérőjű tortaformát – ezeket a végén egymásra rakjuk majd, így nem kell teljesen feltölteni őket.
- Egy tálban keverjük alaposan össze a barnacukrot, a cukrot, az olajat, a tojásokat, az almaszószt és a vaníliakivonatot, egy másikban pedig a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Ezután öntsük hozzá az első tál tartalmát a másodikhoz, és dolgozzuk addig, amíg az egész össze nem áll. Ezután jöhet hozzá a reszelt répa és a kihűlt pekándió fele is.
- Negyedik lépésként öntsük bele a keveréket a tepsibe, majd nagyjából 35-40 percig tegyük be a sütőbe – teszteljük egy sütőtű segítségével az állagát: ha már nem ragad rá, akkor elkészült az alap.
- Mielőtt belekezdenénk a máz elkészítésébe, bizonyosodjunk meg arról, hogy a torta eléggé kihűlt – ha túl meleg, akkor nem fog összeállni rajta a máz.
- A máz elkészítéséhez egy nagyobb tálban verjük simára a krémsajtot és a vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliakivonatot és a sót is. A cél egy sűrűbb és krémes állag. Ha nem lenne elég sűrű, akkor adjunk hozzá még némi porcukrot, ha pedig túl sűrű lenne, akkor egy kis tejjel lazíthatunk rajta.
- Végezetül állítsuk össze a tortát tetszőlegesen kettő vagy három szintűvé. Ha tepsit használtunk, akkor úgy vágjuk fel a tortát, hogy a rétegek egyenlő nagyságúak legyenek, ha tortaformákat használtunk, akkor egy kicsit könnyebb a dolgunk. A rétegek tetejére kenjünk a mázból, de fontos, hogy a tetejére is jusson belőle. A tetején levő mázba tűzdeljük bele a maradék pekándiót, majd rakjuk legalább 15-20 percre a hűtőbe az egészet, mielőtt felszeletelnénk.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!