Egy desszert, ami történelmet írt: így készül a pofonegyszerű nyári szilvatorta
Fotó: Rimma Bondarenko, Shutterstock

2025-08-15

Egy desszert, ami történelmet írt: így készül a pofonegyszerű nyári szilvatorta

Keresve is nehéz lenne találni egy olyan egyszerű receptet, ami akkora rajongóbázist szerzett magának, mint az édeskés olasz szilvákból készült torta. A receptet először 1983-ban közölte a New York Times, végül viszont annyira elnyerte az olvasók tetszését, hogy a magazin aztán éveken át minden őszi számába beletette. Ez azért különleges, mert eddig egy másik recepttel sem csinálták meg, időtállóságát pedig jól szemlélteti, hogy amikor 2006-ban a The Essential New York Times Cookbook szakácskönyv összeállításához az olvasók kedvenc receptjeit keresték, a szilvatorta magasan megnyerte a szavazást.

Hozzávalók:
  • 125 g finomliszt, átszitálva
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 150 g cukor
  • 115 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
  • 2 nagy tojás
  • 10–12 olasz ringlószilva, kimagozva, hosszában félbevágva
  • Nádcukor és őrölt fahéj a díszítéshez
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 75 fokra, majd egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, ezután pedig tegyük is félre.
  2. A vajat és a cukrot kézi vagy botmixerrel alaposan habosítsuk fel, közben ha szükséges, kaparjuk le a tál faláról a felgyülemlett keveréket.
  3. Következő lépésként egyszerre adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és a tojásokat, majd keverjük simára, úgy, hogy közben legalább egy-két alkalommal kaparjuk le a tál falát.
  4. A masszát simítsuk bele egy nagyjából 20–23 centiméteres tortaformába. A szilvafeleket héjukkal felfelé rakjuk körformában a tetejére, mielőtt megszórnánk az egészet némi nádcukorral és fahéjjal.
  5. Végezetül rakjuk az egészet a sütőbe körülbelül 40–50 percre – a lényeg, hogy a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijöjjön. Ha készen vagyunk, hagyjuk legalább tíz percig pihenni a formában, majd csatoljuk le az oldalát és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
  6. A tortát azonnal tálalhatjuk, de kétszeresen alufóliába zárva a fagyasztóban hónapokig eláll. Későbbi fogyasztás esetén tálalás előtt a kiengedett tortát 150 fokon 5–10 perc alatt melegítsük fel.

(Forrás: hamuesgyemant.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!