2024-09-25
Mennyei mediterrán fogás a nap bármelyik szakaszában– így készül a hagyományos Papoutsakia
Fűszeres, ízvilágban gazdag görög étel, mely zöldégeket és húst is bőven tartalmaz. Kóstoljuk meg a mediterrán finomságot, mely akár ebédre, akár vacsorára laktató fogás.
A papoutsakia egy tradicionális görög étel, melynek egyik fő alapanyaga a padlizsán, melyet a hagyomány szerint paradicsomos hússal, sajttal és besamel mártással töltenek meg. A görög neve eredetileg papucsot jelent, elvileg amiatt kapta, mert az étel kinézete és alakja hasonlít egy cipőre. Ugyan az elkészítése jó pár folyamatot igényel, ne tántorítson el, ugyanis ha szeretjük a görög konyhát, a töltött padlizsán kétségkívül az egyik kedvenc őszi fogásunk lesz!
- 5 közepes padlizsán;
- 2 evőkanál friss kakukkfű;
- 4 evőkanál olívaolaj;
- 1 gombaleves-kocka.
- 500 gramm darált marhahús;
- 7-8 evőkanál olívaolaj;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 csipet őrölt fahéj;
- 1 csipet fokhagymapor;
- 1 evőkanál paradicsomszósz;
- 150 ml vörösbor;
- 2 babérlevél;
- 800 gramm friss paradicsom, összenyomva;
- 2 marhahúsleves-kocka.
- 50 gramm szobahőmérsékletű vaj;
- 50 gramm fehérliszt átszitálva;
- 500 ml tej;
- negyed teáskanál őrölt szerecsendió;
- 2 tojássárgája;
- 100 gramm félkemény sajt;
- só, bors, őrölt paprika;

- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, mossuk meg a padlizsánokat és vágjuk félbe. Egy kés vagy kanál segítségével belezzük ki a tartalmukat.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá a padlizsánokat, szórjuk meg kakukkfűvel, öntsük rájuk az olívaolajat, majd morzsoljuk rájuk a gombaleves-kockát.
- Süssük 30 percig, míg megpuhulnak.
- Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángra, majd öntsünk bele egy kevés olívaolajat. Dobjuk bele a húst, folyamatos kavargatás mellett süssük 5 percen keresztül.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és a fahéjat, majd keverjük el.
- Ezután jöhet bele a vörösbor és a paradicsomszósz.
- Hagyjuk egy kicsit a tűzön, hogy elpárologjon az alkohol, majd ezután adjuk hozzá a babérleveleket, az összenyomott paradicsomokat és a marhahúsleves-kockát.
- Alacsony lángon 25-30 percig főzzük
- Egy felhevített serpenyőbe dobjuk bele a vajat, majd miután elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet.
- Folyamatos kevergetés mellett, óvatosan adagoljuk a hozzávalókat, hogy elkerüljük, hogy csomós legyen a mártás.
- Amikor ez elkészült, vegyük le a tűzhelyről és tegyük bele a tojásokat, a sajtot és a szerecsendiót.
- Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá egy kevés fűszerpaprikát is.
- Ha mindennel elkészültünk, már csak meg kell töltenünk a padlizsánokat. Először a húst, majd a szószt töltsük bele, ízlés szerint adagolva.
- Végül süssük sütőben 10 percig, majd miután kihűlt, tálalhatjuk.
(Forrás: Chef's Pencil)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!