2024-11-23
Pillanatok alatt elkészül, és finomabb, mint a hagyományos változat – így készül a ragadós rizs
Akár rövid- akár hosszúszemű rizsről van szó, sokan félve kezdenek neki a főzésének, hiszen nem könnyű elérni a tökéletes pergős állagot. Itt jön képbe a ragadós rizs, ami egyrészt számos fogáshoz tökéletesen illik, másrészt pedig percek alatt összedobható, és még a textúrája miatt sem kell aggódnunk. Mutatjuk, hogyan!
Japánba egyebek mellett a különleges kulináris fogások miatt is érdemes ellátogatni. Ilyen például a rizsből készül szaké vagy a hagyományos japán whisky, de nemrég arról a bizonyos ötödik ízről is írtunk, ami a japán konyha egyik ősi titka. Az ország egyik legismertebb, a világon is elterjedt étele a sushi, aminek elengedhetetlen részét képezi a rizs. Ha úgy döntünk, otthon is kipróbáljuk a bonyolult fogás készítését, érdemes ragadós rizst használnunk, hiszen nemcsak a főzési folyamat, hanem a végeredmény is jobb lesz.
A ragadós rizs az északkelet-thaiföldi, valamint a laoszi konyha egyik alapvető eleme, nevét onnan kapta, hogy (a hagyományossal ellentétben) hiányzik belőle az amilóz, ennek köszönhetően főzéskor összetapadnak a szemek. Az ázsiai konyhákban nemcsak sós ételekben, hanem különböző desszertekben is rengetegszer előfordul. Gőzölési eljárással készül és gyakran köretként is tálalják. Remekül passzol grillezett vagy sült húsokhoz, halakhoz is, de jó párosítás a levesek és mártások mellé is. Ha pedig vendégek érkeznek az otthonunkba, mi sem egyszerűbb mint összedobni egy óriási adag ragadós rizs, amely garantáltan az egyik legjobb köret lesz az est során. Az ázsiai hagyomány szerint egyébként is közös fogyasztásra szánt étel, így az asztalnál ülők csipegethetnek belőle.
- Első lépésként áztassuk hideg vízben a rizst, legalább négy órán keresztül. Ha nincs ennyi időnk, alternatív megoldásként elég, ha 2 órát pihentetjük forró vízben.
- Ha letelt az idő, vegyünk elő egy finom szemcséjű szűrőt és öntsük le a vizet a rizsről.
- Ezután öblítsük át legalább háromszor a rizst, hogy eltávolítsuk róla a keményítőt, mivel így lesz tökéletesen ragacsos állagú.
- Vegyük elő a bambusz gőzölőt, öntsünk az aljába nagyjából fél dl vizet, majd béleljük ki a sajtkendővel úgy, hogy a szélei kilógjanak a kosárból.
- Helyezzük át a rizst a gőzölőbe és a kendő négy szélének segítségével csomagoljuk be.
- Fedjük le a gőzölő tetejével, majd magas lángon forraljunk fel a vizet. Ha már gyöngyözik, nyugodtan tekerjük vissza alacsony lángra.
- Főzzük a rizst nagyjából 10 percig, majd vegyük le a fedőt és óvatosan fordítsuk a csomagot a másik oldalára és még 10 percet hagyjuk főni.
- Végül, vegyük ki a csomagot, távolítsuk el a sajtkendőt és az elkészült ragadós rizst tegyük át egy hőálló tálba, majd miután kihűlt, tálaljuk.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!