Nápoly, Róma, Velence? Nem! Máshol kell keresni Olaszország gasztroközpontját Nápoly, Róma, Velence? Nem! Máshol kell keresni Olaszország gasztroközpontját
Párma, Olaszország
Fotó: Shutterstock

2025-01-21

  • Drive
  • Gasztro
  • Nápoly, Róma, Velence? Nem! Máshol kell keresni Olaszország gasztroközpontját

Nápoly, Róma, Velence? Nem! Máshol kell keresni Olaszország gasztroközpontját

Az olasz konyhát nem véletlenül választják rendre a világ legjobbjai közé, és míg egy igazi nápolyi pizzáért természetesen jó ötlet Nápolyba utazni, Olaszország gasztroközpontját a várostól jóval északabbra kell keresni. Emilia-Romagna régiója ugyanis rengeteg finomságot ígér – nem véletlenül hívják fővárosát, Bolognát La Grassának, azaz „a kövérnek”.

Habár egész Olaszország a kulináris kiválóság mintapéldája, nem véletlenül hívják Emilia-Romagnát az ínyencek paradicsomának. Az olyan klasszikus termékek, mint például a balzsamecet, a Parmigiano Reggiano vagy a pármai sonka mind szorosan kapcsolódnak ehhez a régióhoz – nem beszélve Bologna jellegzetes fogásáról, a szarvasgombás ravioliról.

Image
Fotó: Sorin Popa, Unsplash

Az olaszok Bolognát amúgy is csak La Grassának, azaz „a kövérnek” hívják, hiszen a híres bolognai ragu (tagliatelle al ragú) mellett rengeteg tésztaétel kapcsolódik hozzá: mindenképpen kóstoljuk meg a sajtos tortellini in brodót, a töltött capellettit és a szarvasgombás tagliatellét, de az eredetvédett mortadellát sem érdemes kihagyni – utóbbit a pizzáktól kezdve a hidegtálakig, többféle változatban is megtalálhatjuk az éttermek menüjén.

Image
A modenai balzsamecetet akár 12 évig érlelik a hordókban, Modena, Olaszország
Fotó: Shutterstock
Szintén Emilia-Romagnához kapcsolódik a világhíres modenai balzsamecet, amit olyan különlegességek megspékelére használnak,mint a sült gnocchi vagy a húsokkal és sajttal töltött tortellini.
Image
Mortadella, pármai sonka és további olasz termékek
Fotó: Arian Fernandez, Pexels

Modenától nem messze található Párma városa, aminek gasztronómiai ékkövei a sós Prosciutto di Parma (pármai sonka) és a Parmigiano Reggiano (parmezán) sajt. Amennyiben nem csak az éttermekben szeretnénk belekóstolni ezekbe az ikonikus termékekbe, akkor a nyüzsgő Mercato Coperto, a központi Mercato della Steccata vagy a termelői Mercato la Corte di Parma standjai között is sétáljunk végig.

Ha nyaralásunkat nem szerveznénk messze a tengerparttól, akkor Ravenna városában is érdemes egy megállót tennünk. A legjellegzetesebb fogásnak az olajos halak, például a szardínia, a saraghina vagy a makréla – számítanak. Ezeket nyersen, főzve, grillezve vagy sütve is megkóstolhatjuk, az ízeket pedig az olasz fűszerkeverék fokozza csak igazán. Ezeket az olajos halakat öntetként a hagyományos piadinához (szendvics) is használják.

Image
Fotó: Rodrigo Abreu, Unsplash

Persze a régió kiváló borokban sem szűkölködik: az egyik legnépszerűbbnek a Lambrusco-szőlőkből készült habzó vörösbor számít, de a Trebbiano Romagnolo fehérszőlővel, a testes vörösborokat adó Sangiovese-el, illetve az Albana di Romagnával is kötelező koccintani – utóbbi például a legelső olasz fehérbor, ami megkapta a kiemelt DOCG minősítést.

(Források: La Dolce Vigna, Pasta Evangelist, Ravenna Turismo)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!