Pikáns, krémes és pofonegyszerű: dobd össze ebédre Mexikó zöld spagettijét!
A kép csak illusztráció
Fotó: Brent Hofacker, Shutterstock

2025-10-26

Pikáns, krémes és pofonegyszerű: dobd össze ebédre Mexikó zöld spagettijét!

Ha már unjuk a bolognait vagy a carbonarát, és a kevésbé ismert olasz tésztareceptekben is kiismerjük magunkat, akkor érdemes lehet az Atlanti-óceán másik felére is vetnünk egy pillantást. Mexikóban ugyanis létezik egy olyan ízletes recept, ami legalább annyira ízleni fog nekünk, mint az olasz finomságok – mutatjuk, hogyan készíthető el a krémes és pikáns espagueti verde! 

Image
Fotó: Elena Hramova, Shutterstock

Mexikóban ugyan nincs akkora hagyománya a tésztaételeknek, mint Olaszországban, a pikáns ízvilágáról ismert konyhában is találunk néhány olyan receptet, ami tökéletesen ötvözi a két kultúrát. Az espagueti verde például pont ilyen, csak éppen az európai hozzávalók helyett mexikói finomságokkal dolgozik. Szerencsére ezek közül sokat már itthon is be tudunk szerezni, másokat pedig könnyű helyettesíteni az általunk ismert alapanyagokkal. 

Hozzávalók (kb. 5-6 adaghoz):
  • 220 g krémsajt
  • 220 g tejföl
  • 4 közepes poblano paprika (itthon is kapható, de helyettesíthető zöld kaliforniai paprika és egy kevés jalapeno keverékével)
  • 1 közepes jalapeno paprika
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 500 g spagetti
  • 1 ek olívaolaj
  • 5 szál koriander
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csirkehúsleves-kocka
  • némi queso fresco sajt (helyettesíthető: ricottával vagy fetával) 
  • só, bors (ízlés szerint)
Így készíthetjük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt grill üzemmódban, majd vágjuk félbe a poblano paprikákat és a jalapenót, majd helyezzük őket domború felükkel felfelé egy sütőrácson a legfelső szintre. kenjünk rájuk némi olívaolajat, ezután pedig süssük addig, amíg a bőrük fekete nem lesz (kb. 10-12 perc). 
  2. Mindeközben egy (magasabb falú) serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a maradék olívaolajat, ezután dobjuk bele a vékonyra vágott hagymát. Ha már puha és bárna, vegyük ki és tegyük félre. A serpenyőt később is használni fogjuk, így nem kell elmosogatni. 
  3. Harmadik lépésként vegyük ki a paprikákat, tegyük őket egy hőálló edénybe és fedjük le alufóliával azért, hogy könnyebb legyen eltávolítani héjukat. Nagyjából 10 percig hagyjuk pihenni a fólia alatt. 
  4. Ezután egy nagyobb lábasban forraljuk fel a vizet a tésztához.
  5. A pihenőidő leteltével hámozzuk meg a paprikákat, majd keverjük össze a tejföllel, a korianderrel, az aprított fokhagymával, a leveskockával, végül pedig sózzuk, borsozzuk. Egy botmixer segítségével pépesítsük a keveréket. 
  6. Öntsük a szósz a serpenyőbe, majd közepes lángon pár perc alatt főzzük addig, amíg kicsit sűrűbb lesz. Tekerjük le a tűzhelyet alacsony fokozatra, öntsük hozzá a tésztát és pár kanálnyi főzővizet. 
  7. Keverjük el alaposan a mártást és a tésztát, a végeredménynek sűrűbbnek és krémesnek kell leniie. Ezután már tálalhatjuk is a espagueti verdét. 

(Recept)

 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!