Ezzel a recepttel nem kell napokat várnod, hogy „megszülessen” a kovász! Ezzel a recepttel nem kell napokat várnod, hogy „megszülessen” a kovász!
Fotó: Holly Spangler, Unsplash

2024-09-03

  • Drive
  • Gasztro
  • Ezzel a recepttel nem kell napokat várnod, hogy „megszülessen” a kovász!

Ezzel a recepttel nem kell napokat várnod, hogy „megszülessen” a kovász!

A kenyérsütés mestersége sokszor időigényes feladat lehet, ám egy kis trükközéssel nem muszáj napokat várni a végeredményre. A „gyorsan” elkészíthető kovászos kenyér kulcsa az előkészület: az alapot előző este érdemes összeállítani, hogy másnapra már csak a többi hozzávalót kelljen belekevernünk.

A kovászos kenyér elkészítése távolról egy bonyolult mesterségnek tűnhet, ám elég odafigyeléssel otthon is lemásolhatjuk a profikat. Az egyik leggyorsabb elkészítési módnak a kulcsa az alapban rejlik: friss lisztből és vízből kell kikevernünk. Az erjesztésért felelős aktív kovászt ekkor, de másnap reggel is hozzáadhatjuk – mindkét esetben estére a hűtőben kell hagyni a keveréket.

Reggel ezt már ki is vehetjük, és azt javasolják, hogy azonnal tegyük is egy közepesen meleg helyre – például az égő kályha vagy a radiátor közelébe. Ezután nagyjából négy órán keresztül pihentessük, amíg a tészta duplájára nem nő. Az állagát tesztelhetjük is: csípjünk le egy keveset belőle, rakjuk ezt egy pohár vízbe. Ha a tészta lebeg a víz felszínén, akkor belekezdhetünk a sütésbe, ha viszont elsüllyed, akkor még hagyjuk egy kicsit melegedni.

Hozzávalók:
Image
Fotó: Debbie Widjaja, Unsplash.
  • 475g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g aktív kovászos alap
  • 325ml víz
  • 10g só
A lekvárkészítésnek sem kell bonyolultnak lennie: Szilvalekvár macera nélkül? Így készítheted el egyszerűen a sütőben
Így készítsük el:
Image
Fotó: Ben Stein, Unsplash
  • Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a kovászos alap készen áll a sütésre, adjuk hozzá a vizet, a lisztet és a sót is. Hagyjuk letakarva nagyjából 20 percig pihenni.
  • Ezt követően nekiláthatunk a sziromhajtogatásnak, amit összesen háromszor kell majd elvégeznünk. Az első kör után hagyjuk nagyjából 20 percet pihenni a tésztát, aztán kezdjünk bele a másodikba. Ismét pihentessük 20 percig, mielőtt belekezdenénk a harmadik körbe.
  • Tegyük vissza egy közepesen meleg helyre a tésztát, hogy beindulhasson a fermentáció. Ez több órát (3-6) is igénybe vehet a konyhai hőmérséklettől, illetve a kovászos alap érettségétől függően.
  • Ezután egy lisztes felületen elkezdhetjük kinyújtani és formázni a leendő kenyeret. Ismét hagyjuk kelni a tésztát 1-2 óráig.
  • Végül melegítsük elő a sütőt, a hőmérsékletet állítsuk nagyjából 250 Celsius-fokra
  • Egy általunk választott formájú tepsibe rakjuk bele a masszát, majd körülbelül 30-40 percig süssük a kenyeret.

(Recept: Farmhouse on Boone)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!