2024-12-02
A világ legveszélyesebb sajtja még a legnagyobb ínyencek ízlését is próbára teszi
Ha az olaszországi Szardíniára gondolunk, először valószínűleg a – rózsaszín – homokos tengerpartok és a klasszikus olasz finomságok jutnak eszünkbe, ám azt kevesen tudják, hogy innen származik a világ legveszélyesebb sajtja is. De mi teszi olyan fenyegetővé, és mire kell vigyáznunk?
Szardínia tengerpartjai remek választás a nyaralásra, ám az Olaszországba látogatók nemcsak a strandolás miatt szeretnek Itáliába utazni, hanem a gasztronómiai kényeztetésért is. A nápolyi pizzától kezdve a gelatón át a street foodokig, bárhol is jártjunk, szinte minden sarkon finomságok vesznek minket körül.

A juhsajt 2009-ben került bele a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legveszélyesebb sajtja, ezt a hírnevet pedig az elkészítési folyamatnak köszönheti. Az előállítás során ugyanis a termelők először egy meleg, nedves helyre teszik, majd nemes egyszerűséggel hagyják, hogy a legyek lepetézzenek benne – ez a gyakorlatban akár több ezer „kukacot” is jelenthet. Persze nem akármilyen legyekről van szó: a Piophila casei lárvái arról ismertek, hogy szeretik a túlérett, penészes sajtokat, de a húsokat és a halakat sem vetik meg.
A folyamat során a peték egy fűszeres, rendkívül krémes váladékot (lagrima) termelnek, így nemcsak az állagát, de az ízét is megváltoztatják. A szardíniaiak vallják, hogy csak akkor lehet elfogyasztani a „finomságot”, ha a lárvák még élnek, hiszen ellenkező esetben a sajt romlottnak számít. Ha sikerülne legyőzni az undorunkat, akkor a helyes fogyasztási módszer szerint először a sajt tetejét kell felnyitni, majd utána egy kanál segítségével bele is vághatunk az uzsonnázásba.
Habár néhányan egy speciális szerkezet segítségével eltávolítják a lárvákat, a legtöbben mégis velük együtt falatoznak a casu marzuból, Ennek viszont megvannak a veszélyei, hiszen amennyiben nem minden nyű pusztul el rágás, illetve emésztés közben, akkor elfogyasztásuk myiasist, azaz légynyüvességet okozhat, ami súlyos esetben könnyen bélperforációhoz (a belek átlyukadásához) vezethet.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


