A világ legveszélyesebb sajtja még a legnagyobb ínyencek ízlését is próbára teszi
Casu marzu sajt
Fotó: Shutterstock

2024-12-02

A világ legveszélyesebb sajtja még a legnagyobb ínyencek ízlését is próbára teszi

Ha az olaszországi Szardíniára gondolunk, először valószínűleg a – rózsaszín – homokos tengerpartok és a klasszikus olasz finomságok jutnak eszünkbe, ám azt kevesen tudják, hogy innen származik a világ legveszélyesebb sajtja is. De mi teszi olyan fenyegetővé, és mire kell vigyáznunk?

Szardínia tengerpartjai remek választás a nyaralásra, ám az Olaszországba látogatók nemcsak a strandolás miatt szeretnek Itáliába utazni, hanem a gasztronómiai kényeztetésért is. A nápolyi pizzától kezdve a gelatón át a street foodokig, bárhol is jártjunk, szinte minden sarkon finomságok vesznek minket körül.

Van azonban egy olasz termék, amit csak a legbátrabbaknak tudunk ajánlani: a casu marzu sajt.
Image
Casu marzu sajt
Fotó: Shutterstock

A juhsajt 2009-ben került bele a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legveszélyesebb sajtja, ezt a hírnevet pedig az elkészítési folyamatnak köszönheti. Az előállítás során ugyanis a termelők először egy meleg, nedves helyre teszik, majd nemes egyszerűséggel hagyják, hogy a legyek lepetézzenek benne – ez a gyakorlatban akár több ezer „kukacot” is jelenthet. Persze nem akármilyen legyekről van szó: a Piophila casei lárvái arról ismertek, hogy szeretik a túlérett, penészes sajtokat, de a húsokat és a halakat sem vetik meg.

Ahogy a lárvák átrágják magukat a sajton, felpuhítják azt, a végeredmény pedig egy aromás, ízletes és krémes különlegesség lesz.

A folyamat során a peték egy fűszeres, rendkívül krémes váladékot (lagrima) termelnek, így nemcsak az állagát, de az ízét is megváltoztatják. A szardíniaiak vallják, hogy csak akkor lehet elfogyasztani a „finomságot”, ha a lárvák még élnek, hiszen ellenkező esetben a sajt romlottnak számít. Ha sikerülne legyőzni az undorunkat, akkor a helyes fogyasztási módszer szerint először a sajt tetejét kell felnyitni, majd utána egy kanál segítségével bele is vághatunk az uzsonnázásba.

Ezeket semmiképp ne kóstoljuk meg Gyilkos falatok: a világ 6 legveszélyesebb étele

Habár néhányan egy speciális szerkezet segítségével eltávolítják a lárvákat, a legtöbben mégis velük együtt falatoznak a casu marzuból, Ennek viszont megvannak a veszélyei, hiszen amennyiben nem minden nyű pusztul el rágás, illetve emésztés közben, akkor elfogyasztásuk myiasist, azaz légynyüvességet okozhat, ami súlyos esetben könnyen bélperforációhoz (a belek átlyukadásához) vezethet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!