Ne ragadj le a piténél: ilyen az indonéz sütőtöktorta Ne ragadj le a piténél: ilyen az indonéz sütőtöktorta
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

2024-11-09

  • Drive
  • Gasztro
  • Ne ragadj le a piténél: ilyen az indonéz sütőtöktorta

Ne ragadj le a piténél: ilyen az indonéz sütőtöktorta

Az őszi szezon egyik sztárja egyértelműen a sütőtök, amiből jellemzően levest, sültet vagy sütőtökös pitét készítünk. Ugyanakkor ha valami édesre vágynánk, akkor sem kell a pitéknél leragadnunk: kipróbálhatjuk például a pofonegyszerű indonéz sütőtökös tortát, a bingka labut.

Indonéziában, főleg Borneó déli részén nagy hagyománya van a sütőtöktortának, amit a hagyomány szerint gőzöléssel szoktak elkészíteni. Ennek köszönhetően egy igazán puha és omlós végeredményre számíthatunk, ami családi eseményeken, ünnepek idején, de a hétköznapokban is megállja a helyét.

Ráadásul a finomság elkészítése sem túl bonyolult, és különleges eszközökre vagy alapanyagokra sincs szükségünk hozzá.
Hozzávalók:
  • 1 kisebb sütőtök;
  • másfél evőkanál só;
  • 1,7 dl cukormentes konzerves kókusztej;
  • 4 nagyobb tojás;
  • 100 g cukor;
  • 100 g liszt (7 evőkanál);
  • 100 g sótlan vaj;
  • 2 evőkanál vaníliakivonat;
  • 1 evőkanál szezámmag (opcionális, ez csak a torta tetejére kerül).
Így készítsük el:
  1. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzunk meg a sütőtököt, majd vágjuk félbe, egy kanál segítségével pedig kaparjuk ki a magokat és dobjuk ki őket. Vágjuk a sütőtököt nagyjából 2-3 cm-es kockákra, ezután tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, locsoljuk meg egy kevés olajjal, sózzuk és forgassuk össze.
  2. Tegyük azt egészet nagyjából 25-35 percig a sütőbe, a lényeg, hogy a sütőtök megbarnuljon és puha legyen. Félidőben forgassuk át a másik oldalára, közben pedig vegyünk elő egy közepes tortaformát, vajazzuk ki az alját és az oldalait, majd tegyünk bele sütőpapírt.
  3. Ha ezzel készen vagyunk, tegyük egy picit félre és hagyjuk kicsit kihűlni. Nagyjából két csészényit dobjunk be a turmixgépbe (a maradékot akár le is fagyaszthatjuk) és a kókusztejjel együtt pépesítsük simára. A lehető leglágyabb textúra érdekében vegyünk elő egy apró szemű szűrőt és szűrjük át rajta a krémet.
  4. Ezt követően egy közepes méretű tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, valamint egy csipet sót is. Habverő segítségével 5-7 percig dolgozzunk a habon, míg halványsárga színű nem lesz. Ezután szórjuk bele a lisztet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot, majd keverjük át alaposan. A tojásos habot szűrjük le, és keverjük össze a sütőtökös krémmel. Ezután tegyük át a tortaformába és gondosan egyengessük el a tetejét.
  5. Tegyük a sütőbe 15 percre, majd óvatosan szórjuk meg a torta tetejét a szezámmaggal, majd rakjuk vissza a sütőbe körülbelül 15-25 percre. Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!