2024-11-09
Ne ragadj le a piténél: ilyen az indonéz sütőtöktorta
Az őszi szezon egyik sztárja egyértelműen a sütőtök, amiből jellemzően levest, sültet vagy sütőtökös pitét készítünk. Ugyanakkor ha valami édesre vágynánk, akkor sem kell a pitéknél leragadnunk: kipróbálhatjuk például a pofonegyszerű indonéz sütőtökös tortát, a bingka labut.
Indonéziában, főleg Borneó déli részén nagy hagyománya van a sütőtöktortának, amit a hagyomány szerint gőzöléssel szoktak elkészíteni. Ennek köszönhetően egy igazán puha és omlós végeredményre számíthatunk, ami családi eseményeken, ünnepek idején, de a hétköznapokban is megállja a helyét.
- 1 kisebb sütőtök;
- másfél evőkanál só;
- 1,7 dl cukormentes konzerves kókusztej;
- 4 nagyobb tojás;
- 100 g cukor;
- 100 g liszt (7 evőkanál);
- 100 g sótlan vaj;
- 2 evőkanál vaníliakivonat;
- 1 evőkanál szezámmag (opcionális, ez csak a torta tetejére kerül).
- Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzunk meg a sütőtököt, majd vágjuk félbe, egy kanál segítségével pedig kaparjuk ki a magokat és dobjuk ki őket. Vágjuk a sütőtököt nagyjából 2-3 cm-es kockákra, ezután tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, locsoljuk meg egy kevés olajjal, sózzuk és forgassuk össze.
- Tegyük azt egészet nagyjából 25-35 percig a sütőbe, a lényeg, hogy a sütőtök megbarnuljon és puha legyen. Félidőben forgassuk át a másik oldalára, közben pedig vegyünk elő egy közepes tortaformát, vajazzuk ki az alját és az oldalait, majd tegyünk bele sütőpapírt.
- Ha ezzel készen vagyunk, tegyük egy picit félre és hagyjuk kicsit kihűlni. Nagyjából két csészényit dobjunk be a turmixgépbe (a maradékot akár le is fagyaszthatjuk) és a kókusztejjel együtt pépesítsük simára. A lehető leglágyabb textúra érdekében vegyünk elő egy apró szemű szűrőt és szűrjük át rajta a krémet.
- Ezt követően egy közepes méretű tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, valamint egy csipet sót is. Habverő segítségével 5-7 percig dolgozzunk a habon, míg halványsárga színű nem lesz. Ezután szórjuk bele a lisztet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot, majd keverjük át alaposan. A tojásos habot szűrjük le, és keverjük össze a sütőtökös krémmel. Ezután tegyük át a tortaformába és gondosan egyengessük el a tetejét.
- Tegyük a sütőbe 15 percre, majd óvatosan szórjuk meg a torta tetejét a szezámmaggal, majd rakjuk vissza a sütőbe körülbelül 15-25 percre. Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni.
-
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!